GITAR CALMAK

Gecen yil www.turkishgazete.com'da cikan yazim :)

Paylasim dedim... Okuyani olur ise....


07/10/2009


Kucuktum daha; yasim 12-13 civarlarinda. Orta okul donemleriydi herhalde.Bursa da oturuyorduk. Etrafimda bir suru arkadasim gitar calardi. Okul capinda gruplar kurup, okul icerisinde olan balolarda, mezuniyetlerde calarlardi.

“Sen niye calmiyorsun bir muzik aleti?” diye sordu bir arkadasim.

“Hic aklima gelmedi!” dedim.

Bir soru isareti kafamda. “Niye hic gitar calmayi dusunmedim ben?”

O gun eve gittikten sonra babama bir gitar almasini soyledim. Once bir mirin kirin oldu. “Basimiza muzisyen mi cikacaksin?” “Ne isin var gitarla?”; gibi. 2 hafta sonrasinda ailecek rus pazarinda turluyorduk ki; eski bir gitar cikti karsimiza.Telleri klavyeden bir santim kadar yuksek. Zamanin parasiyla 1 milyon lira. Biraz zorlayarak aldirdim babama gitari. Eve gitmek icin bekleyemedim.

Eve vardigimizda aldim gitarimi elime. Oylece baktim bir 10 dakika kadar. “Nasil calicam ben bunu?”.

Ertesi gun bir gitar magazasina gittim. Gitar calma metodu aldim. Daha cok akorlar uzerinde duruyordu kitap. 3 hafta hic durmadan calmayi ogrenmek icin calistim. Parmak uclarim kanadi, yirtildi; en sonunda nasir tutu. Hic hissetmez oldum parmak uclarimi. Ama ayni zamanda butun akorlari su gibi yuttum. O zamanin, gunde olan sarkilarinin hepsini calmaya basladim. Grup kurdum bir kac arkadasimla. Ufak tefek yerlerde ciktik sahneye.

Bir gun odamda otururken, elimde gitarim; yavas bir melodi calmaya basladim. Melodinin uzerine akorlarini ekledim ve soz yazdim.

Yapmak istedigim sey kendi parcalarimdi. Durmadan yazmak istiyordum. Muzik yazmak. Gitar calmak. Dinlemek ve fikir edinmek. Nota bilgim hic yoktu ama kulagimin iyi oldugunu soylemislerdi. Bana yeter dedim kendi kendime. Uzun yillar, barlarda, tatil yerlerinde, televizyon programlarinda ciktik. Amacim unlu olmak degil; muzige doymakti. Sorduklari zaman “ onu yapmadim” demek istemiyordum. Bu yuzdende her yerde calmak istiyordum. Genctim.

Yasim 32 oldu simdi. Beste yapmak icimden gelen ve en sevdigim hobilerimden biri.

Basladigim zaman calmaya; o muzigin sesini, melodisini kulagimda duydugum zaman; o anki ruh halimi anlatabiliyorsam eger ezgilerimde, Gozlerim kapali bir halde kasete 2 hafta once kaydettigim muzigi dinledigim zaman: “Biraz melankolik hissediyormusum.” Deyip, dinledigim muzikte kendi ruh halimin nasil oldugu soyleyebilyorsam, hissedebiliyorsam, ben gitar calabiliyorum.

Dedim ya Gitar calmak sadece baskalarinin caldiklarini gitara aktarabilmek degil; kendini anlatabilmektir.

2 comments:

bo☂ said...

öncelikle meraba. yazınız çok güzel. okurken huzurlandım. yada keyifli. bilemiyorum hangi cümleyi koyacağımı. öyle. sonra 3 hafta içinde tüm akorları yutmak.. ben bunu yapamadım.. bu kadar azimli olamaadım. ama olacak biliyorum. bide kendi müziğini yapmak.. benimde istediğim bu (= sevgiler.

MysticNotes said...

Tesekkur ediyorum guzel commentin icin.... Azim herseyi cozuyor